Mijn Winkelwagen
Menu
Klantenservice
Wij helpen je graag
Vind een winkel Klantenservice
Uw filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Geschiedenis

De geschiedenis van het familiebedrijf `Smit mode´ begint met Jacques van Vreem Luijderszn. Omstreeks 1872 begonnen overgrootvader zeilmaker Sijbrand Smit en zijn vrouw hoedenmaakster Grietje Roosenberg hun handel in manufacturen in de plaats Alblasserdam. De manufacturenzaak begon te groeien en te bloeien.

Grietje hielp de klanten in de winkel en Sijbrand ging de weg op. Eerst met de hondenkar en later met paard en wagen. De gehele streek langs de Alblas en Graafstroom werd zo huis aan huis bezocht. Het optimaal service verlenen aan onze klanten gaat dus ver terug in de tijd!

Hun zoon Willem en de kleinkinderen Sijbrand, Willem en Johan zetten de zaak voort en begonnen elk een eigen winkel. Willem, bouwde de zaak uit tot de regionale modewinkelketen Smit mode in Alblasserdam en omgeving. Willem Smit trad in 1933 in het huwelijksbootje met Janna Fernhout. Zij kregen vijf kinderen, te weten:

  • Maria Waaliena Smit
  • Willem Smit
  • Reinder Smit
  • Sijbrand Smit
  • Waaliena Maria Smit

De oorlog brak uit en Alblasserdam werd voor een groot deel verwoest. Ook de winkel werd plat gebombardeerd. Maar gelukkig kon in 1944 de nieuwe winkel op de Dam 79 betrokken worden. Alle zeilen werden bijgezet om in deze slechte tijden de zaak draaiende te houden en de klanten werden dan ook optimaal bediend.

“De kinderen brengen het wel even langs” zei moeder Janna regelmatig. Tja, want een klant zonder iets te kopen de deur uit te laten gaan, kon ze niet over haar hart verkrijgen. Dus moesten de kindere op de fiets naar ome Jo in de Kinderdijk of naar Frans Bakker op de Molenstraat die ‘Hollandia-onderbroek-type-seringbloesem’ ophalen om vervolgens bij die mevrouw in Wijngaarden af te leveren. 

Gelukkig trok de economie weer wat aan en uitbreiding was noodzakelijk. De familie besloot in 1956 een pand te bouwen aan de Plantageweg 12. Zeven jaar later in 1963 overleed plotseling vader Willem Smit. Dit was een harde slag voor het gezin. Zoon Willem Smit (Wim) nam de plaats van zijn vader in.

In 1965 vond de oprichting plaats van `W. Smit Textiel N.V.´. Daarmee is juridisch de basis gelegd van de latere `Smit mode´ winkels. Alhoewel de kinderen de fietstochten bepaald geen pretje vonden, werd hen wel met de paplepel ingegoten wat service aan onze klanten inhield. En dat zij het kleden van mensen leuk vonden, bleek uit het feit dat na Wim Smit iedereen van het gezin het familiebedrijf instapte.

De gezinnen werden groter en elk van de `Smitten´ kreeg zijn eigen filiaal. Met z’n allen hebben zij voortgezet en uitgebouwd wat overgrootvader en zeilmaker Sijbrand Smit samen met zijn vrouw in 1872 begon.

Smit mode is met haar tijd meegegaan door te specialiseren in heren- en damesmode en door schaalvergroting te bereiken met meerdere filialen. Er zijn op dit moment vier dameszaken en zes herenzaken. Het is tot een modeketen geworden van totaal 10 modewinkels in de Drechtsteden-regio, Barendrecht, Hendrik Ido Ambacht, Hellevoetsluis, Papendrecht, Krimpen a/d IJssel, Nootdorp en een online winkel, met een grote naamsbekendheid en een uitstekende reputatie.

Al meer dan 125 jaar zijn wij service aan het verlenen aan mensen in Zuid-Holland. Die rijke geschiedenis schept enigszins de verplichting om dat eens op een rijtje te zetten. De heren Ad Korpel en Willem Smit Sijbrandszn. waren bereid speurwerk te verrichten om deze gegevens bij elkaar te krijgen.

Dit werd gepubliceerd in het boek “De kinderen brengen het wel even langs”.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord bent. Bekijk hier ons cookiebeleid.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief