Mijn Winkelwagen
Menu
Klantenservice
Wij helpen je graag
Vind een winkel Klantenservice
Uw filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Handige tips voor onderhoud van leer en suède

Tips and tricks voor jouw Studio AR by Arma producten

Leer en suède zijn natuurproducten en hebben daardoor specifieke kenmerken. Het voelt koel aan, heeft een ademende werking, een luxe uitstraling, het verandert door het dragen en wordt soepeler en voegt zich naar je lichaam.

Om langer en meer plezier van uw aankoop te hebben, is onderhoud erg belangrijk. Gelukkig heeft modemerk Arma handige tips voor ons:

- Voordat je het artikel gaat dragen, moet deze bijna altijd geïmpregneerd worden met een hiervoor bestemde spray, deze zijn meestal verkrijgbaar op het verkooppunt (volg wel goed te gebruiksaanwijzing!).

- Washed leather is gewassen leer met resultaat een zachte ‘touch’. Impregneren is wel nodig maar met gepaste afstand, zo’n 40 centimeter. Eventuele ontstane vlekken horen bij het dragen en de eigenschappen van het materiaal.  

- Cow brushed heeft als eigenschap slijtageplekken te vertonen tijdens het dragen, de zogenaamde ‘old look’. Herstel van deze kwaliteit is niet mogelijk.

- Bij nappa leder (glad leer) is er niet zoveel onderhoud nodig als bij suède, omdat dit niet zo besmettelijk is. Wel moet de jas ook vooraf geïmpregneerd worden met een spray. Af en toe de jas inwrijven met was of kleurloze schoenpoets.

- Suède kleding kan in het begin afgeven. De losse deeltjes verdwijnen na verloop van tijd. Zij zijn ook te verwijderen met een suèdeborstel of met plakband waarvan de lijm niet loslaat. De losse deeltjes blijven aan het plakband kleven. 


Let op: altijd voorzichtig borstelen!

Oeps, vlekje?

Bij ontstaan van vlekken kun je de volgende handelingen uitvoeren: 

- Leer op leer wrijven, dat wil zeggen gebruik een ander schoon stukje van het artikel en wrijf daar voorzichtig mee over de vlek.

- Bij een suède artikel het suèdeborsteltje gebruiken, voorzichtig over de vlek wrijven.

- Vette randen kunnen evenals lichte vlekken voorzichtig met een suèdegum behandeld worden.

- Wanneer er een vetvlek op het artikel zit, gebruikt men vetvrij schoolkrijt, rasp dit krijt en leg dit op de vlek (zoveel dat de vlek helemaal bedekt is met krijt), vouw het artikel dicht en laat dit 1 à 2 dagen rusten. Na deze rustpauze de vlek uitwrijven met een schoon stukje van het artikel.


Wit leer is besmettelijk, maar wel schoon te krijgen. Het artikel kan behandeld worden door babyshampoo op een witte vochtige doek aan te brengen en dit op de vlek te wrijven. 


 

En nog wat laatste tips: 

- Een lederen/suède jas is geen regenjas. Wanneer er toch mee in de regen is gelopen, laat de jas dan eerst drogen bij kamertemperatuur, nooit boven/bij de verwarming en in de zon! Daarna kun je bij een suède artikel de vlekken proberen op te borstelen met het suèdeborsteltje of zachtjes de suèdegum gebruiken, het leer van het kledingstuk tegen elkaar te wrijven of het leer invetten met kleurloze schoenpoets of leervet. Leervet is vaak heel vet, schoenpoets is iets lichter en minder vet. Na het nat worden en verwijderen van de opgedroogde regendruppels het kledingstuk opnieuw inspuiten.

Bij het blootstellen aan UV-straling en zonlicht kan eventuele verkleuring ontstaan. Laat je aankoop bijvoorbeeld niet op de achterbank van uw auto liggen in de volle zon of aan een kapstok hangen voor langere tijd.

Als je jouw aankoop voor langere tijd wilt weghangen, kun je dat het beste doen in een kledingzak en niet in een plastic zak. Het artikel is een natuurproduct en moet kunnen ademen. 

- Hang het artikel altijd weg op een (houten) kleerhanger om de pasvorm te behouden. 

- Doordat leer en suède een natuurproduct zijn, kunnen oneffenheden in het materiaal aanwezig zijn. Natuurlijk wordt een Arma-artikel met de grootst mogelijke zorg samengesteld, echter kleine onregelmatigheden zijn wel kenmerkend voor het product. Geen enkel artikel zal exact hetzelfde zijn. 

- Laat je lederen artikel altijd door een erkend leerstomerij reinigen. Suède kan iets lichter van kleur worden.


Heb je na het lezen van deze tips nog vragen? Stel ze gerust via onze chatfunctie! 

Vind je het leuk om dagelijks geïnspireerd te worden met de laatste mode en trends? Volg ons op Facebook en Instagram!Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord bent. Bekijk hier ons cookiebeleid.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief