Mijn Winkelwagen
Menu
Klantenservice
Wij helpen je graag
Vind een winkel Klantenservice
Uw filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

De meest voorkomende kledingstoffen op een rij!



Er bestaan verschillende soorten kleding, gemaakt van allerlei verschillende soorten materialen. Veel van deze materialen zijn bekend, maar wat zijn de kenmerken van al deze verschillende materialen? Zonder dat wij het weten kopen wij kleding van verschillende materialen, maar wat deze precies inhouden is toch soms niet helemaal duidelijk. Omdat elk materiaal zijn eigen eigenschappen heeft, moet je ook met elk materiaal anders omgaan. Het ene materiaal vergt meer verzorging dan het andere. Sommige materialen zijn zelfs erg kwetsbaar, terwijl andere materialen supersterk zijn.

Honderden verschillende materialen

Het is belangrijk om te weten wat de eigenschappen zijn van de materialen, want op deze manier kan iedereen de kleding kiezen die het beste past bij zijn of haar omstandigheden. Er zijn misschien wel honderden verschillende soorten kledingstoffen die net afwijken van een andere stof. Er zijn zoveel verschillende soorten materialen, dat het een onbegonnen werk is om deze allemaal te beschrijven. Sommige materialen hebben namelijk weer een vertakking naar een ander materiaal en zo ontstaat er een enorm web aan materialen. Omdat wij weten dat u geen materiaal expert hoeft te zijn, hebben wij gewoon makkelijk alle meest voorkomende materialen op een rij gezet. Zo wordt het geen scheikundig verhaal en blijft het lekker duidelijk. Wel is het duidelijk dat elk materiaal anders behandeld dient te worden. Let daarom altijd goed op tijdens het wassen van kleding. Bij het verkeerd wassen van bepaalde kledingstukken, kan dit het einde betekenen van het kledingstuk.

Wollen kleding

In de warmere periodes wordt wol nauwelijks gedragen en in de koude periode weer wat meer. Toch is er veel kleding gemaakt van wol. Ik hoef niemand natuurlijk uit te leggen waar wol precies vandaan komt. Maar hoe er om gegaan moet worden met wol is voor velen toch vaak nog lastig. Het wol zelf is erg veerkrachtig en kreukt daarom niet, daarnaast werkt het heel erg isolerend. Daarom is wol vaak ook kleding dat men draagt in de winter. Maar ook in de zomerperiode is het belangrijk om te weten hoe je met wol om gaat. Dit is namelijk de tijd om je wollen winterjas te gaan wassen, zodat die klaar is voor de volgende winter. Wol neemt veel vocht op, zonder dat het erg nat aanvoelt. Om deze reden is het belangrijk dat je na het wassen, het kleding stuk goed laat drogen. Daarnaast is het belangrijk dat je wol goed opbergt, omdat het gevoelig is voor motten. Deze motten eten de wol op, waardoor er gaten in de jas of het kledingstuk kunnen ontstaan. Het belangrijkste om te weten bij het wassen, is dat wol voorzichtig gewassen moet worden bij ongeveer 30 graden. Als je te warm wast kan wol enorm erg krimpen en oud aan gaan voelen. Daarnaast is het nooit handig om wol hangend te laten drogen, dit komt doordat wol zwak wordt als het nat is. Bij het liggend laten drogen van wol, blijf je de kwaliteit behouden van je kledingstuk. 

Zijde gewaden, sjaals of andere kledingstukken

Zijde is een erg subtiele stof, wat afkomstig is van de cocon van de zijdevlinder. Je kan al bedenken dat er erg veel zijdevlinder rupsen nodig zijn om een mooi kledingstuk te maken. Dit is dan ook de reden waarom zijde een erg duur materiaal is. Het voordeel van zijde is, dat het koel aanvoelt bij warmte en warm bij kou. Hierdoor is zijde elk seizoen goed te dragen. Daarnaast kan zijde kreuken, maar dit herstelt snel. Hierdoor zal je nooit veel last hebben van erge kreuken in je kleding. Het nadeel van deze stof is wel, dat het niet goed tegen zonlicht kan en erg makkelijk vlekt. Ook is het een erg subtiele stof, die aangetast kan worden door bijvoorbeeld scherpe nagels. Om deze reden is het belangrijk, dat je voorzichtig om gaat met zijde kledingstukken. Bij vlekken dien je de vlek eerst apart te behandelen, zodat deze eruit gaat. Je zal daarna wel het gehele kledingstuk moeten wassen, omdat er anders kleurverschil kan ontstaan.

Katoenen T-shirts, overhemden en truien

Katoen is misschien wel een van de meest voorkomende kledingmaterialen, die gebruikt worden. Katoen vind je in veel kledingstukken terug. Het materiaal is afkomstig van de katoenplant. Het voordeel van katoen, is dat het erg sterk materiaal is. Hierdoor gaat katoen erg lang mee en blijft het ook lang erg mooi. Katoen kan zelfs zo bewerkt worden, dat het lijkt op zijde. Dit geeft een luxe toon aan een kledingstuk, dat langer meegaat. Ook is katoen luchtdoorlatend en droogt de stof snel door lichaamswarmte. Hierdoor is katoen het ideale materiaal voor in de zomer. Dit is dan ook de reden dat vrijwel alle T-shirts gemaakt zijn van katoen. Wel is het nadeel dat katoen erg kreukt. Hierdoor moet katoen regelmatig gestreken worden. Toch wordt katoen juist sterker wanneer het nat wordt. Je zou dus kunnen zeggen dat je kleren nog langer meegaan als je ze regelmatig zou wassen.

Fijne duurzame linnen kleding

Ook linnen is afkomstig van een plant, namelijk de vlas- of linnenplant. Linnen is daarnaast een enorm duurzame vezel en duurder dan katoen. Dit komt doordat linnen meer bewerking ondergaat. Wel is linnen erg onregelmatig, waardoor linnen kleding zich kenmerkt met verdikking op bepaalde plaatsen van het kledingstuk. Toch is linnen stugger dan katoen. Maar naar mate het meer wordt gebruikt, wordt het soepeler en sterker. De eigenschappen van Linnen zijn vrijwel hetzelfde als dat van katoen. Maar toch is linnen nog koeler in de zomer, droogt het sneller en komen er meer kreuken in. Om die kreuk te verminderen wordt er vaak een combinatie van katoen en linnen gebruikt, dit heet halflinnen.

Viscose kleding

Viscose is vergelijkbaar met katoen en linnen. Dit materiaal wordt gemaakt van restanten van de katoenpluizen en van cellulose uit naaldhout. Het nadeel van deze stof is wel dat het zwakker wordt na wassen in tegenstelling tot linnen en katoen. Viscose bestaat in drie verschillende soorten: Viscose, modal en cupro. Modal is een veel sterkere soort dan viscose. Het kreukt daarnaast ook vele malen minder dan viscose. Het neemt meer water op dan katoen en krimpt en verkleurt niet. Daarnaast is Modal vlamwerend. Cupro is een viscose met een koperverbinding. Het is erg zacht en glanst. Daarnaast is het soepel en erg goed wasbaar.

Polynose en lyocell

Polynose is bijna hetzelfde als viscose, echter bevat het kleine uitstekende haartjes. Hierdoor voelt het vele malen zachter aan. De eigenschappen zijn echter wel hetzelfde als viscose. Lyocell is wel een erg sterk materiaal. Het is velen malen sterker dan katoen en viscose, met dezelfde eigenschappen als viscose. Maar omdat lyocell vele malen milieuvriendelijker wordt geproduceerd, mag het niet benoemd worden als een viscose. Ook deze stoffen zijn koel op de huid, waardoor ze goed gedragen kunnen worden in de zomer.

Acetaat in dassen en voering

Acetaat is een materiaal dat erg bijzonder is. Het wordt gemaakt van dezelfde restanten als viscose, maar wordt bewerkt tot een soort kunststof. Door de toevoegingen van chemicaliën veranderd de textuur dusdanig, dat het niet meer herkenbaar is. Hierdoor heeft het andere eigenschappen dan syntheten en is het dus een halfsyntheet. De vezels van acetaat zijn licht, zacht, glad, stevig en hebben een zijdeachtige glans. Het krimpt en kreukt nauwelijks en is snel droog. Wanneer het materiaal nat wordt, wordt het echter wel zwakker. De stof wordt vaak gebruikt voor stropdassen en voeringstof. Wassen en strijken mag alleen in lauw water.

Veel voorkomende kleding van Polyester

Polyester is naast katoen een erg veel voor komend materiaal, als het gaat om kleding. Het materiaal is goed vorm- en kleur vast, daarnaast kreukt het weinig. Het is dus niet voor niks, dat veel kleding van dit materiaal wordt gemaakt. Polyester is een grondstof die niet plasticachtig aanvoelt, waardoor het goed te dragen is. Ook kan het goed water afvoeren. Het nadeel is wel, dat polyester niet echt warm is en statisch kan zijn. Polyester wordt in bijna elk kledingstuk toegevoegd. Denk aan T-shirts, truien, jassen en jurken. Wel wordt het vaak gecombineerd met een ander materiaal. Een ander materiaal wat erg lijkt op polyester is: Polyamide. Dit materiaal is nog plastic-achtiger dan polyester. Dit materiaal verwerken ze vaak in badkleding, lingerie, panty’s en kousen. Dit materiaal kreukt nauwelijks en behoud goed zijn vorm.

Polyacryl in plaats van wol

Een ander wolachtige vezel is polyacryl. Ook deze vezels zijn synthetisch. Het voordeel van deze stof is dat het dikker en wolliger is dan andere synthetische stoffen. Hierdoor is het warmte-isolerend en goed te dragen in koudere dagen. Ook is de stof erg sterk en dus goed bestand tegen slijtage. Het gaat hierdoor langer mee. Wel moet je oppassen met dit materiaal, wanneer je loopt op een warme dag, of als je het warm wast. Het materiaal kan zijn vorm volledig verliezen, als het blootgesteld wordt aan hoge temperaturen. Dit materiaal vind je erg vaak terug in truien, mutsen, vesten en sokken.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord bent. Bekijk hier ons cookiebeleid.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief